Wil je dierenartsassistent worden? Om deze baan te krijgen, moet je eerst een opleiding dierenartsassistente volgen. Dierenassistenten zijn de helpers van dierenartsen. Ze werken nauw samen met artsen en andere medische professionals om ervoor te zorgen dat dieren de best mogelijke zorg krijgen. Als dierenartsassistente werk je in een dierenkliniek.
De rol van de dierenartsassistent varieert op basis van de grootte van de kliniek en het ervaringsniveau van de medewerker. Over het algemeen voert een dierenartsassistent verschillende taken uit onder toezicht van een dierenarts. Ze moeten bijvoorbeeld medische procedures uitvoeren, instrumenten en apparatuur voorbereiden en andere taken uitvoeren.
Wat zijn de taken van een dierenassistent?
Lijkt het je leuk om als dierenartsassistente aan de slag te gaan? Je moet een opleiding tot dierenartsassistent volgen bij een vakschool zoals NHA. Dierenartsassistenten werken samen met andere leden van het veterinaire gezondheidsteam, waaronder dierenartsen, technici, kennel wachters, dierenverzorgers en trimmers.
Een dierenartsassistent moet veel van de routinetaken uitvoeren die ervoor zorgen dat een dierenartspraktijk soepel blijft lopen. Naast hun kantoortaken moeten dierenartsassistenten mogelijk kooien en kennels schoonmaken, voor zieke dieren zorgen, helpen bij operaties en andere procedures en helpen bij het verzorgen.
Hoe word je dierenartsassistent?
Om dierenartsassistent te worden, moet je de opleidingsprogramma’s voor dierenartsassistenten voltooien. Dit programma is beschikbaar op community colleges en beroepsscholen. Deze training leert studenten over de anatomie van dieren, evenals medische basisterminologie, ziektepreventie en behandelingsprotocollen. Daarnaast leer je ook hoe je lichamelijk onderzoek kunt doen en vaccinaties kunt geven zonder de dieren of zichzelf te schaden.
Welke vaardigheden heb je nodig?
Dierenartsassistenten maken deel uit van het veterinaire gezondheidsteam en spelen een cruciale rol in het welzijn van dieren. Om succesvol te zijn in deze baan, moet je over verschillende vaardigheden beschikken. Ten eerste moet je goede communicatieve vaardigheden hebben, omdat je vaak de eerste persoon bent waar eigenaren van dieren mee praten als ze hulp nodig hebben. Verder moet je goed kunnen werken onder druk. Ook moet je een stabiel persoon zijn om geen verkeerde energie uit te stralen naar bijvoorbeeld grote honden zoals de Boerboel.
Dierenartsassistenten hebben ook sterke wiskundige vaardigheden nodig, vooral als het gaat om het berekenen van doseringen voor medicijnen of het geven van injecties. Ter informatie: het werk van een dierenartsassistente gaat niet alleen over het verzorgen van dieren. Ze voeren ook enkele kantoortaken uit, zoals het beantwoorden van telefoons, het indienen van papierwerk en het invoeren van gegevens in computers.
Geef een reactie